ERDOĞAN ZAMANINDA TÜRKİYE’DE “SİVİL SİYASET”

Makale

ERDOĞAN ZAMANINDA TÜRKİYE’DE “SİVİL SİYASET”

Erdoğan’la baṣlayan süreçle seçimlerde hile ve zor yöntemin kullanıldığını bilmeyen siyasetçi yok. Bunu en çokta Erdoğan ve çetesi biliyor. Sivil siyaset eṣit koşullarda yapıldığı zaman anlamlı olur. Burjuva demokrasisinin en belirgin karakteristik özelliği, oyların sandıkta güvence altına alınmasıdır. Türkiye’de seçimden bir yıl önce oyların çalınmaması ve muhalefet oylarının korunması için, teknik metotlar aranır. Ama yinede Erdoğan’ın hilelerine karṣı baṣarılı olunmuyor. Muhalefet oylarının değiṣtirildiği ve çalıdınğı bir yönetimde, sivil siyaset ve demokrasi mümkün olmaz.
Robert Pekoz

Türkiye’de “burjuva temelli” Sivil siyaset mümkün müdür ? Bu soruya yanıtımız “Cumhur ittifakının” bugünkü politik söylemleri ve uygulamalarını dikkate aldığımızda mümkün görünmüyor. Yani sivil siyaset büyük risk altında. Yanlışlık yapılıp Erdoğan’ın iktidarda kalması için verilecek bir destek, Türkiye halkları için felaket olur.

Erdoğan yönetimi, Erdoğan’dan farklı düṣünen entelektüel, aydın, bilim insanları, gazeteci, iṣ adamları için defter tutan bir yönetim. Erdoğan’ın iktidarında muhalefet yapmak hapise atılma riskini oluşturuyor. Baṣta Erdoğan ve ortağı olmak üzere, diğer iktidar sözcüleri farklılıkları kaldıracak bir demokrasi esnekliğine sahip değiller.

Anayasaya uymayan ve Anayasa kararlarlarını tanımayan bir Cumhurbaṣkanının yönettiği bir devletin sınırları içinde demokrasi olmaz. Bir yerde demokrasinin iṣlevsel olabilmesi için, iktidarda olanların demokrasiye inanmaları gerekiyor. Demokrasiye inanmayan birinden, demokrasi beklemek, kendi kendini aldatmaktır.

Türkiye’deki dikta rejimde anayasa, hukuk, adalet, eṣitlik, özgürlük ve demokrasi Erdoğan’ın çıkarlarını belirliyor. Saray rejimi adım adım Erdoğan’ın ömür boyu baṣkan olacağı bir strateji geliṣtiriyor. Kürde uzatılan ” kardeşlik ve huzur elinin” temel nedeni, Erdoğan’ın geleceğini kurtarmaya yönelik hamlelerdir. Erdoğan’ın rahat uyuması için, Kürtlerin mutlak desteğine ihtiyacı var. Kürt desteği olmadan, Erdoğan’ın geleceği sorunludur Türkiye’de. Geleceği neden risk altında olduğu sorusuna yanıt vermek gerekir mi bilmiyorum. Erdoğan 23 yıldır suç iṣleyen çok çok sabıkası olan bir lider.

Ama Erdoğan hangi akılla Kürtlere zoru dayatıyor anlamak zor gerçekten. Hem Kürt desteğine büyük bir ihtiyacı var, hemde Kürtlere ya benim dediğimi yaparsınız, yada sizi silahlarınızla gömeriz diyor. “Aklını peynir ekmekle yiyen” bu zavall diktatör, Kürtleri en son tehdit edecek biri durumunda.

Ekonomik olarak yoksulluğun ve açlığın toplumsal bir olguya dönüştüğü bir Türkiye yaratan Erdoğan, gelecek bir seçimde halkın desteğini alarak kazanma ṣansı yok. Kürtlerin desteğini bu politik yöntemle alma ṣansı bulunmuyor. Durmadan muhalefet olan partilerinde milletvekilleri satın alıyor. Erdoğan’ın iktidarda kalmak için almayacağı risk bulunmuyor. İç savaṣtan tutunda, darbe yapacak kadar gözü dönmüṣ bir “lider”

Kaybettiğini hissederse Erdoğan yapmayacak hile bulunmuyor. Kendisine rakip olacak politik figürler hakkında sahte deliler üreterek ilerliyor. Örneğin İmamoğlu’na siyasi yasak gelebilir. İç savaşı provoke etmek için muhalefet liderlerini tutuklar. Siyasi provokatif nitelikte cinayetlere baṣ vurabilir.

Erdoğan iktidarına karṣı örgütlü ve örgütsüz toplumsal eylemlerin ses çıkaracağı ve büyüyeceği uzak ihtimal değil. Erdoğan’ın yarattığı toplumsal yoksulluğa halkın isyan edeceğini biliyor. İṣte “bin yıllık Kürt kardeşliğin elinin” bir nedeni bu olsa gerek.

Türkiye’de demokrasi her zaman sınırlı olarak var edildi. Zaman zaman darbeler yolu ile demokrasi rafa kaldırıldı. Dini radikalizm potansiyel olarak bir tehlike olmaktan çıkmadı. Alevilere karṣı aṣırı fanatik İslamcılık harekete geçirildi.

Erdoğan’ın 23 yıllık iktidarı boyunca ekonomik ve politik perspektifi, yoksullaṣtırıcı politik uygulamaları darbe, baskıcı, ṣiddet, yasakçı ve terör ṣeklinde oldu. Muhalefette olan her kimse risk altında yaṣıyor Türkiye’de. Erdoğan zamanı açlar ve yasaklar ülkesi oldu. Bu ihtiraslı egosu yüzüne vurmuṣ diktatörden demokrasi çıkmaz.
Robert Pekoz

0 Paylaşımlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir